Huishoudelijk Reglement
(Vastgesteld op de algemene ledenvergadering van 29 november 2014)
ALGEMEEN
Artikel 1:
De vereniging draagt de naam “Basketbalclub Flying Oost” en is gevestigd in de gemeente Amsterdam.
Artikel 2: (Wie wij zijn, ons doel)
De vereniging heeft ten doel de beoefening van basketbal in de ruimste zin van het woord te bevorderen. Plezier en sportiviteit staan voorop, met respect voor elkaar.
De vereniging komt voort uit de B’scool en wil onder andere de mogelijkheid geven voor enthousiaste kinderen op de B’scool om lid te worden van een basketbalclub die meedoet aan de competitie.
De vereniging richt zich (voorlopig) vooral op spelende leden in de leeftijdsgroep 8 tot 14 jaar.
Artikel 3:
Ze tracht dit doel te bereiken door:
- Het scheppen van geschikte oefengelegenheden
- Goede afstemming met de B’scool in de Amstelcampus Amsterdam
- Het organiseren van wedstrijden of deelname aan door anderen uitgeschreven wedstrijden
- Het deelnemen aan de basketbal – competitie
- Het organiseren van extra evenementen voor de leden, zoals bezoek aan wedstrijden
- Zorgen voor een goede en veilige sfeer en een goede sportbeoefening
Artikel 4:
Ieder lid wordt geacht de statuten en het huishoudelijk reglement te kennen en na te leven.
De statuten en het huishoudelijke reglement liggen voor een ieder ter inzage bij de secretaris en zijn terug te vinden op de website van de vereniging.
Artikel 5:
Basketbalclub Flying Oost is aangesloten bij de Nederlandse Basketball Bond (N.B.B.).
- De leden van de vereniging machtigen het bestuur onherroepelijk hen te vertegenwoordigen op de vergaderingen van de Nederlandse Basketball Bond en namens hen stem uit te brengen of te doen uitbrengen.
- De leden van de vereniging aanvaarden het lidmaatschap van de Nederlandse Basketball Bond en onderwerpen zich aan diens statuten en reglementen.
Artikel 6:
Het verenigingsjaar is gekoppeld aan het speelseizoen en loopt van 1 augustus t/m 30 juni.
Het boekjaar loopt, volgens de statuten, van 1 januari tot 1 januari.
LIDMAATSCHAP
Artikel 7:
Leden van de vereniging zijn zij die:
- Zich schriftelijk, bijvoorbeeld via een e-mail naar info@flyingoost.nl , bij de secretaris hebben aangemeld en door het bestuur zijn aangenomen. Bij leden die jonger zijn dan 18 jaar, moet de inschrijving het akkoord hebben van een ouder(s) of verzorger(s).
- Zich voor een door het bestuur te publiceren datum niet schriftelijk (bijvoorbeeld per e-mail) bij de secretaris hebben afgemeld.
De vereniging kent de volgende gewone leden:
- Competitie spelende leden
- Trainende leden
- Ondersteunende leden
Daarnaast kan, volgens de statuten, nog sprake zijn van leden van verdienste en ereleden.
Competitie spelende leden zijn natuurlijke personen die bevoegd zijn de basketbalsport daadwerkelijk te beoefenen, in, door of namens de Nederlandse Basketball Bond (N.B.B.) georganiseerde wedstrijden.
Voor de competitie spelende leden gelden de volgende leeftijdsgrenzen:
- U8 tot 8 jaar
- U10 vanaf 8 jaar tot 10 jaar
- U12 vanaf 10 jaar tot 12 jaar
- U14 vanaf 12 jaar tot 14 jaar
- U16 vanaf 14 jaar tot 16 jaar
- U18 vanaf 16 jaar tot 18 jaar
- senioren: vanaf 19 jaar
Voor bepaling van de leeftijdsgroepen geldt de leeftijd bij de aanvang van het kalenderjaar (1 januari voorafgaande aan het speelseizoen).
Trainende leden zijn natuurlijke personen die niet aan door of namens de NBB georganiseerde wedstrijden deelnemen maar wel lid zijn van de NBB en/of het Rayon.
Personen die alleen trainingen van de vereniging volgen en geen lid zijn van de NBB en/of het Rayon, worden aspirantleden genoemd.
Ondersteunende leden zijn natuurlijke personen die zich op een of andere wijze inzetten voor de activiteiten van de club. Voor ondersteunende leden die een functie vervullen voor de vereniging waarvoor je verplicht lid van de NBB en/of het Rayon moet zijn, betaalt de vereniging dit lidmaatschap.
Artikel 8:
Alle leden zijn verplicht veranderingen in adres, woonplaats, postcode en telefoonnummer onverwijld schriftelijk aan de secretaris door te geven.
Artikel 9:
Beëindiging van het lidmaatschap geschiedt door: * overlijden * schriftelijke opzegging aan de secretaris; * opzegging (royement) door het bestuur.
Artikel 10: Het bestuur kan een lid schorsen indien hij / zij niet voldoet aan de financiële verplichtingen t.o.v. de vereniging of bij ongewenst gedrag. Het bestuur kan een donateur om dezelfde redenen van de lijst der ondersteunende leden afvoeren.
Artikel 11: Een schorsing houdt in, dat alle rechten van de betrokken persoon gedurende die tijd komen te vervallen, terwijl hij zijn verplichtingen tegenover de vereniging moet blijven nakomen.
Artikel 12: Een lid van “Basketbalclub Flying Oost” kan geen lid zijn van een andere basketbal vereniging, behoudens met toestemming van het bestuur.
TEAMS
Artikel 13:
Instroom van nieuwe spelende leden kan alleen wanneer plek is in een team. Een team bestaat uit minimaal 9 en maximaal 11 spelende leden. Een team kan alleen worden gevormd als ook de ouderparticipatie, de accommodatie en de ondersteuning door coach en trainer geregeld zijn. Wanneer voor een speler sprake is een mogelijke verandering van team (bijvoorbeeld vanwege leeftijd of vanwege een goede samenstelling van teams in eenzelfde leeftijdcategorie) vindt hierover overleg plaats tussen speler, trainer, ouder en bestuur. Uiteindelijk beslist het bestuur.
Kinderen die willen instromen als spelende leden in een team kunnen zich opgeven op een wachtlijst. De wachtlijst wordt per leeftijdsklasse opgesteld op volgorde van aanmelding. Kinderen die via de B’scool instromen hebben voorrang.
Om mee te spelen in een team moet een kind eerst een tijdje (indicatie half jaar) hebben gebasketbald, bijvoorbeeld bij de B’scool.
Artikel 14:
Ouderparticipatie is naast leuk en gezellig ook hard nodig. Voor een team zijn in ieder geval ouders nodig voor de jurytafel en voor regelen vervoer. Uitgangspunt is dat ouder(s) van ieder kind een dergelijke bijdrage leveren. Ouders die dat willen kunnen zich scholen in coachen, trainen of scheidsrechter zijn. De vereniging helpt bij het zoeken van goede cursussen, bijvoorbeeld via de NBB. Voor bepaalde rollen is het noodzakelijk om lid te zijn van de vereniging en van de NBB.
COMMUNICATIE
Artikel 15:
De vereniging heeft een website waarop algemene informatie over de vereniging te vinden is. Aankondigingen, mededelingen e.d. vinden plaats via de website of via e-mail.
CONTRIBUTIE
Artikel 16:
De hoogte en de betalingswijze van de contributie wordt door de Algemene Ledenvergadering vastgesteld op voorstel van het bestuur. De contributieregeling zal door het bestuur aan de leden bekend worden gemaakt door middel van publicatie op de website en via e-mail naar de leden.
Artikel 17:
De contributie heeft betrekking op het speelseizoen.
[Toelichting: volgens de statuten heeft de contributie betrekking op het boekjaar. Op dit punt hanteert het huishoudelijk reglement dus een andere periode dan de statuten. Artikel 7.2 van de statuten geeft echter de mogelijkheid om een uitzondering te maken. Hiervan is hier gebruik gemaakt.]
Artikel 18:
Wanneer 2 weken na gestelde betalingstermijn, de contributie niet of niet geheel voldaan is, volgt een schriftelijke aanmaning. Indien de achterstallige contributie niet binnen de in de aanmaning gestelde termijn wordt voldaan, kan een schorsing volgen, totdat het verschuldigde bedrag geheel voldaan is.
Artikel 19:
Lidmaatschap en contributie gelden voor het gehele speelseizoen, of een deel van het speelseizoen wanneer dit zo is vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering. Bij tussentijdse opzeggingen dient de contributie voor het gehele seizoen, of het door de Algemene Ledenvergadering vastgestelde deel van het speelseizoen, te worden voldaan. [Op dit punt hanteert het huishoudelijk reglement een andere periode dan de statuten. Dit wordt toegelicht bij artikel 17].
Artikel 20:
Leden die niet tenminste één maand voor de aanvang van het nieuwe verenigingsseizoen schriftelijk (bijvoorbeeld per e-mail) bij het secretariaat als lid hebben opgezegd, worden automatisch voor het gehele volgende verenigingsjaar als betalend lid ingeschreven. Alleen in bijzondere gevallen kan een lid in de loop van een jaar van de ledenlijst worden afgevoerd.
DONATEURS EN SPONSORS
Artikel 21:
Donateurs, of ‘vrienden van Flying Oost’, kunnen door een jaarlijkse vaste bijdrage de vereniging financieel ondersteunen.
Artikel 22:
De vereniging wil zich graag laten sponsoren. Alle ideeën zijn welkom. Het bestuur besluit over sponsoring. De sponsor moet passen bij de vereniging.
BESTUUR
Artikel 23:
Voor de samenstelling en rollen van het bestuur wordt verwezen naar de statuten.
LEDENVERGADERINGEN, JAARVERSLAGEN, KASCOMMISSIE
Artikel 24:
Het bestuur roept per jaar de Algemene Ledenvergadering (ALV) bijeen, tenminste één maand vóór aanvang van het nieuwe boekjaar. Op deze vergadering wordt o.a. de door het bestuur ingebrachte begroting voor het komende jaar besproken. Er kunnen per jaar meerdere ALV’s worden gehouden. Zie verder de statuten.
Artikel 25:
Het bestuur brengt jaarlijks een jaarverslag uit over de gang van zaken in de vereniging en het gevoerde beleid. Zie verder de statuten.
Artikel 26:
Het bestuur brengt jaarlijks een financieel jaarverslag uit en legt dit voor aan de ALV. Zie verder de statuten.
Artikel 27:
De ALV stelt een kascommissie samen die het financieel verslag controleert en verslag uitbrengt aan de ALV. Zie verder de statuten.
AANSPRAKELIJKHEID EN VERZEKERING
Artikel 28:
Ieder lid is aansprakelijk voor de schade door hem of haar aan de vereniging toegebracht.
Artikel 29:
De vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade aan derden toegebracht door gedragingen van bestuurs- of andere leden, indien deze gedragingen niet vallen binnen de formele kring van bevoegdheden.
Artikel 30:
Leden kunnen niet namens Basketbalclub Flying Oost verbintenissen aangaan.
Artikel 31:
De vereniging is voor ontvreemding of wegraking van eigendommen van leden of derden niet aansprakelijk.
Artikel 32:
Alle leden vallen onder een collectieve ongevallenverzekering welke van kracht is:
- Tijdens het deelnemen aan activiteiten van de N.B.B. en de vereniging.
- Tijdens het rechtstreeks gaan naar en komen van de plaats waar de activiteiten plaatsvinden.
- Indien enig lid denkt een beroep te kunnen doen op deze collectieve ongevallenverzekering, dan dient deze binnen 2 x 24 uur na het ongeval hiervan melding te maken bij de secretaris.
Artikel 33:
Een voorstel tot wijziging van dit huishoudelijk reglement is aangenomen indien tenminste de helft van het aantal aanwezige leden op de Algemene Ledenvergadering, voor dit voorstel is.
Artikel 34:
Wijzigingen binnen dit huishoudelijk reglement moeten door het bestuur binnen 4 weken schriftelijk bekend gemaakt worden. Deze schriftelijke bekendmaking geldt als supplement op het huishoudelijk reglement.
Artikel 35:
In alle gevallen waarin dit huishoudelijk reglement of de statuten niet voorzien, beslist het bestuur.